Witam
Fabryka Boscha ma wieloletnie doświadczenie w opracowywaniu nowoczesnych materiałów ściernych. Wraz z wieloma, wspólnikami m.in. producentami farb i lakierów, analizuje różnorodne potrzeby użytkowników. Wyniki są wykorzystywane w celach badawczych, stanowią one podstawę innowacji artykułów ściernych.
Od czynników pierwszych aż do finalnego produktu, wszystkie etapy procesu produkcyjnego są planowane w zgodzie z najbardziej zaawansowanymi standardami technologii. Każdy z etapów produkcji idealnie ze sobą współgra, czego efektem są innowacje i usprawnienie procesów, które pomagają użytkownikowi z łatwością radzić sobie z wyzwaniami dnia codziennego.
Jakość oraz precyzja materiałów ściernych mają spore znaczenie przy obróbce wymagających i drogocennych powierzchni. Każdy z elementów, od podkładu do pokrycia ziarnem jest ważnym elementem idealnego materiału ściernego. Odpowiednia formuła, wynikająca ze współdziałania wszystkich elementów, ma olbrzymi wpływ na wynik szlifowania. Formuła składa się z czterech elementów:
1. Wysokiej, jakości podkład.
Odpowiedni podkład zapewnia lepsze przyleganie, rozciąganie, większą odporność na rozerwanie, większą elastyczność i stabilność (na przykład podkłady w których skład wchodzi lateks dają w efekcie nad wyraz stabilne, a jednocześnie elastyczne papiery ścierne do szlifowania ręcznego).
2. Równomierne rozprowadzenie spoiwa.
Jednakowe i stałe rozprowadzenie spoiwa bazowego i wierzchniego dzięki wdrożeniu unikatowej techniki pomiaru. W zależności od przeznaczenia materiału szlifierskiego stosowane są bardziej miękkie i elastyczne, twardsze lub bardziej ciągliwe spoiwa.
3. Odpowiednie ziarno szlifierskie i jego równomierne rozprowadzenie.
Do poszczególnych zastosowań stosowane jest ziarno optymalne pod względem wielkość, twardości, ciągliwości i kształtu. W celu uzyskania optymalnej, równomiernej odległości pomiędzy ziarnami, szczególnie kontrolowany jest prces pokrywania ziarnem.
4.Powłoka dodatkowa,
Pozwala na łatwiejsze odprowadzanie pyłu szlifierskiego z materiału ściernego, przeciwdziała nadmiernemu zatykaniu się przestrzeni między ziarnami.